4 myter om ryggsmärtor

Ont i ryggen kan vara allt från ett molande obehag till smärtor som är så intensiva så man tror att ryggen håller på att gå av.

Problemen kan komma när som helst och det kan drabba vem som helst. Det är så vanligt med ryggsmärtor att det faktiskt är mycket sällsynt att man aldrig har haft ont i ryggen.

Det finns många myter om ryggsmärta. Här tar vi upp de vanligaste myterna och dess konsekvenser.

Myt 1: Värken blir värre när man rör på sig

Fakta. Vila och sömn är bästa botemedlet mot det mesta brukar det heta. Men numera vet man att överbelastade eller skadade muskler och kroppsdelar behöver aktivitet för att tillfriskna. Därför ska man belasta, böja och vrida på sig, trots att det gör ont. Dock ska man vara försiktig och börja med mindre och färre rörelser, för att därefter succesivt öka.

Myt 2: Man bör undvika styrketräning och annan motion

Fakta. Med hänvisning till ovanstående punkt menar vi att stillasittande eller liggande är inte det mest optimala när man gjort sig illa eller har värk. Passivitet kan i värsta fall både förlänga och försvåra tillfriskningsprocessen. Om man inte är en van utövare ska man såklart inte börja springa eller lyfta tyngder intensivt just nu, men är man säker på sin sak kan man med fördel fortsätta som förut, med vissa anpassningar och på en lite lättare nivå. Naprapaterna på TeamFysiq rekommenderar just styrketräning som rehabilitering under och efter skada.

Myt 3: Smärta betyder att något är skadat

Fakta. När vi får ont är det i oftast för att något i kroppen är skadat eller inflammerat. Därför är det lätt att bli rädd när ryggen börjar bråka. Men det är känt att värk och smärta kan bero på mer än fysiska åkommor. Därför är det viktigt att verkligen försöka identifiera grundproblemet, om man är stressad, orolig eller deprimerad till exempel. Det är också högst avgörande för vilken behandling som är mest effektiv. Kanske är det terapi snarare än tabletter eller träning som behövs för att lindra eller eliminera besvären.

Myt 4: En röntgenundersökning visar vad som är fel

Fakta. En röntgenundersökning visar det mesta, men röntgen ger inte alltid svar på allt. Orsaken till smärtan behöver inte visa sig på röntgen, även om den skulle vara fysisk. Dessutom kan andra ofarliga förändringar som syns på röntgenbilderna skapa oro som gör att man inte vågar aktivera sig som vanligt. Oftast undviker man röntgenundersökningar vid ryggvärk, om inte besvären varit långvariga.

Det är viktigt att förstå orsakerna till din ryggvärk, samt att du anpassar rörelser och träning efter dina personliga förutsättningar. Kontakta oss på TeamFysiq så hjälper vi hjälper dig att förstå varför du har ont och vad du själv kan göra för att bli bra i ryggen.

Dela 0